Elisabeth Samsonhuis
Stichting Peerke Donders ondersteunt Elisabeth Samsonhuis
Tijdens haar indrukwekkende lezing over het slavernijverleden op 14 november in de aula van Tilburg University, stipte Cynthia McLeod kort het Elisabeth Samsonhuis aan. Deze woning is rond 1742 door Elisabeth Samson gebouwd en staat nu aan de rand van de historische binnenstad van Paramaribo, die in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO is geplaatst. De in kenmerkende Surinaamse stijl opgetrokken woning is het oudste huis van Suriname. Het historische pand is gekocht door de Stichting Elisabeth Samson’s Huis. De Stichting Petrus Donders Tilburg ondersteunt de initiatieven van de Surinaamse stichting.
De Surinaamse schrijfster Cynthia McLeod is de drijvende kracht achter deze stichting. Ze laat geen gelegenheid voorbijgaan om er de aandacht op te vestigen. Zo probeert ze fondsen te werven voor de plannen die de stichting met het geheel van hout opgetrokken huis heeft. De bedoeling is om het te restaureren, waarbij gebruik wordt gemaakt van enkel Surinaamse materialen. Het werk wordt uitgevoerd door Surinaamse vakmensen. De begane grond wordt ingericht zoals die was toen Elisabeth Samson er in woonde. Op de zolderetage komt een Arbeidsmuseum. De eerste etage wordt een multifunctionele ruimte die kan worden verhuurd en die de revenuen op moet leveren om het project in stand te houden.
Elisabeth Samson is in de Surinaamse geschiedenis een belangwekkende persoon. Tegenwoordig zou ze het predicaat ‘powervrouw’ krijgen en dat in een tijd waarin vrouwen er niet aan te pas kwamen en nauwelijks een eigen leven op konden bouwen. Deze vrijgeboren zwarte vrouw was de eerste zwarte vrouwelijke miljonair in geheel Amerika. Ze creëerde zelf haar rijkdom dankzij haar intellect, haar kennis en haar kunde in het doen van zaken. “Zij wist ondanks grote tegenwerking de obstakels van haar tijd te overwinnen en haar doelen te bereiken”, aldus Cynthia McLeod. “Zij groeide op eigen kracht tot één van de rijksten van haar tijd. Dit gegeven kan ertoe bijdragen de mens met een getinte huidskleur te halen uit de slachtofferrol waarin hij door de geschiedenis is geplaatst.”