Geboren optimist had zijn hart aan Peerke Donders verpand
Anton Jungerhans, járenlang zeer betrokken bij de Stichting Petrus Donders Tilburg, is op mandag 30 november in een ziekenhuis in Eindhoven overleden. In dat ziekenhuis kreeg hij op 17 november een andere hartklep. 17 november was zijn verjaardag. Anton Jungerhans is 74 jaar geworden. Hij was gehuwd met Carla en had drie dochters.
Een paar maanden eerder al was bij hem een andere hartklep geplaatst. Dat hij opnieuw onder het mes moest bracht hem niet van zijn stuk. Want, als er een woord in zijn leven met hoofdletters zou moeten worden geschreven is dat OPTIMISME. De typering ‘eeuwige optimist’ was absoluut op Anton Jungerhans van toepassing.
Samen met zijn vrouw Carla – die twee waren altijd samen – runde hij jarenlang onder de naam Jungerhans een in porselein gespecialiseerde winkel in de Heuvelstraat, hoek Telegraafstraat. Als herinnering aan die situatie, er tegenover zat het Babypaleis. Jungerhans was zo’n typische, familiegedreven kwaliteitswinkel zoals er nu niet meer zo veel zijn. Diens vader had een soortgelijke winkel in Rotterdam. De Tilburgse winkel was een dependance.
Vaak wordt gezegd dat Rotterdammers en Tilburgers goed matchen. Dat heeft te maken met een ‘niet-lullen-maar-poetsen-mentaliteit’. Anton Jungerhans was daar een zeer goed voorbeeld van. Hij aarde dan ook goed in Tilburg. Na de winkelperiode was hij nog geruime tijd binnenstadsmanager; vermoedelijk was hij de eerste die deze functie bekleedde. Hij vervulde die functie als geen ander omdat hij alle ondernemers in de binnenstad kende en omdat hij ergens voor gíng!
Dat bleek ook toen hij als vrijwilliger bij Peerke Donders terechtkwam. Anton Jungerhans heeft veel voor Peerke Donders betekend. Belangrijk was zijn voorzitterschap van de Vriendenstichting. Daarnaast was hij te porren voor alle voorkomende werkzaamheden. Wat er ook te doen was bij Peerke Donders, Anton Jungerhans was altijd van de partij met zijn aanstekelijke belangstelling, altijd in voor een geintje, een krachtige ondersteuner.
De herinnering aan deze plezierige mens blijft op een bijzondere manier met Peerke Donders verbonden. In het Paviljoen staat een verrijdbare balie waarop de spullen, brochures en boeken staan uitgestald die van Peerke Donders verkocht worden. Anton Jungerhans heeft lang voor deze verkoopstand geijverd. Onder de Peerke Donders-vrijwilligers staat het bekend als ‘Het Winkeltje van Anton’. Dan werd met bewondering gezegd: ‘Dès ’t winkeltje van Antoone.’ – op z’n Tilburgs, maar hij als Rotterdammer verstond dat heel erg goed!
Paul Spapens