De amicale verhouding tussen de Brabanders en hun heiligen
In de jaren ’20 van de vorige eeuw leverde de rijke Tilburgse revuetraditie een bijzondere voordracht op, namelijk een lang spotgedicht over de heiligen in de Korvelse kerk. Voor schrijver en volkscultuurkenner Paul Spapens is dat een sterk voorbeeld van de uiting van de Tilburgers en hun volksgeloof; zij gingen daar uitermate lichtvoetig mee om. Het spotgedicht is zeer goedmoedig van toon.
De rol en positie van de heiligen in het Brabants volksgeloof is het onderwerp van de lezing die Paul Spapens geeft op zondag 1 mei in het Peerke Donders Paviljoen in Tilburg Noord. De lezing begint om 14.00 uur en is rijkelijk voorzien van foto’s uit zijn collectie. Deze verzameling is gedurende tientallen jaren aangelegd, een periode waarin hij zijn specialisatie in volkscultuur en volksgeloof opbouwde. Paul Spapens schreef veel boeken over heiligen, bedevaarten, kapellen, volksgeloof, bijgeloof…
De lezing wordt georganiseerd in het kader van de tentoonstelling over Brabantse zaligen en heiligen in het Peerke Donders Paviljoen. Het heeft iedereen verrast dat deze expositie zoveel bezoekers trekt. De vermoedelijke verklaring is dat het verhaal van de Brabantse zaligen en heiligen wordt verteld als onderdeel van de Brabantse eigenheid en identiteit. Voor deze vormen van erfgoed bestaat een toenemende belangstelling. In feite is het verhaal dat Paul Spapens op zondag 1 mei te vertellen heeft een nadere toelichting op deze expositie.
De tentoonstelling is elke woensdagmiddag en zondagmiddag nog te zien tot en met 19 juni 2022. Belangstellenden voor de lezing kunnen ook de tentoonstelling bezoeken. Iedereen krijgt een gratis, door Paul Spapens geschreven boekje mee over de Brabantse zaligen en heiligen. Op deze manier wil het Peerke Donders Paviljoen de kennis van de Brabantse cultuur uitdragen.