Tilburg Wereldstad in het Peerke Donders Paviljoen
Middag van de Nederlands-Indische cultuur
In het Peerke Donders Paviljoen wordt op zondag 26 januari een themamiddag gehouden van de Nederlands-Indische cultuur. De invloed op Tilburg van de Nederlands-Indische cultuur is vanaf de jaren ’50 groot geweest. Op de middag van de Nederlands-Indische cultuur bij Peerke Donders zijn er dans- en muziekoptredens en worden lezingen gegeven. En van deze invloedrijke cultuur kan ook letterlijk worden geproefd. Het evenement begint om 14.00 uur.
De ‘Middag van de Nederlands-Indische cultuur’ is een onderdeel van de expositie Tilburg Wereldstad in het Peerke Donders Paviljoen. Deze succesvolle tentoonstelling vertelt het verhaal van de mondiale geschiedenis van Tilburg. Geregeld worden in het kader van deze expositie culturele manifestaties gehouden. In december vorig jaar was de aandacht gericht op de Afghaanse cultuur. Deze cultuurmiddagen trekken steeds veel belangstelling. Op 26 januari is het de beurt aan de Nederlands-Indische cultuur.
Deze cultuur werd letterlijk meegebracht door de circa 325.000 mensen uit het voormalig Nederlands-Indië die vanaf het begin van de jaren ’50 vanuit Indonesië naar Nederland kwamen. Het precieze aantal dat zich in Tilburg vestigde is niet bekend, maar tegenwoordig telt de stad duizenden nazaten. In Tilburg vestigden ze zich oorspronkelijk vooral in Het Zand en de Stokhasselt, toen nieuwe wijken. Zij lieten Tilburg kennismaken met hun voedsel (nasi, saté), producten (kroepoek, sambal), restaurants (Indische rijsttafel) muziek (Indorock) en nog veel meer. Al deze onderdelen werden in Nederland en in Tilburg populair tot op de dag van vandaag.
De ‘Dag van de Nederlands-Indische cultuur’ bij Peerke Donders geeft door middel van een lezing veel historische achtergronden van de mensen uit het voormalig Nederlands-Indië en hun cultuur in Tilburg. Deze lezing wordt gegeven door Tilburger Humphrey Martherus, nauw betrokken bij de Nederlands-Indische gemeenschap in Tilburg. Als klein jongetje reisde hij per schip naar Nederland. Zoals zoveel Indische-Nederlanders bracht zijn familie allerlei voorwerpen mee, zoals beeldjes, batiks en wajangpoppen. Op de ‘Middag van de Nederlands-Indische cultuur’ is een tentoonstelling ingericht van deze voorwerpen.
Interessant is ook het optreden van een muziekgroep van mensen uit het voormalig Nederlands-Indië die muziek maken in de beste Nederlands-Indische traditie. Tijdens het optreden van dit drie man sterke gezelschap wordt de muziek deskundig toegelicht. Een tweede lezing gaat vooral over de geschiedenis van de mensen met een achtergrond in het voormalig Nederlands-Indië en hun cultuur. Deze lezing geeft inzicht in deze cultuur en maakt duidelijk hoe het kon dat die zo aansloeg. De ‘Middag van de Nederlands-Indische cultuur’ eindigt met een optreden van twee Balinese danseressen die heel veel expressie laten zien op de klanken van Gamelan, de traditionele muziekstijl van Indonesië. Bij de koffie wordt spekkoek geserveerd.