Het Peerke Donders Paviljoen is een Museum voor Naastenliefde. Naastenliefde betekent letterlijk liefde voor de medemens. De op deze plek geboren Peerke Donders werd missionaris en ging naar Suriname om daar de naastenliefde in de praktijk te brengen. Hij deed dat vanuit een christelijke achtergrond. Naastenliefde is echter universeel. Helemaal aan de andere kant van de wereld zorgde de Tilburger voor de melaatsen en trok hij partij voor mensen die tot slaaf waren gemaakt. De Stichting Petrus Donders Tilburg en de vrijwilligers laten zich inspireren door de door Peerke Donders gepraktiseerde naastenliefde. Veel tentoonstellingen in dit Paviljoen hebben het welzijn van de medemens als uitgangspunt. In 2018 bijvoorbeeld was hier een expositie te zien over de geschiedenis van de armoede in Tilburg. Nu is het onderwerp ‘de geschiedenis van de zorg in Tilburg’. De relatie met corona ligt voor de hand, maar deze tentoonstelling laat zien dat de Tilburgers al heel lang zich om elkaar bekommeren. Wat deze expo ook duidelijk maakt is dat zorgen een ander woord is voor solidariteit.
De expositie is met een reservering te bezoeken op zondag en woensdag tot en met 9 mei 2021 voor individuele bezoekers of hele kleine groepen.
De begintijden zijn 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur.
In het Paviljoen is de documentaire ook te zien.
Voor grote groepen tussen de 20 en maximaal 30 personen zijn er ook rondleidingen op andere dagen op afspraak mogelijk.
Voor reserveringen en vragen mailt u naar : info@peerkedonders.nl
Hierboven een artikel over de documentaire in het Brabants Dagblad.
Ook Omroep Brabant heeft aandacht besteedt aan deze expositie, via deze link kunt u dat bekijken: https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3281556/de-coronacrisis-lijkt-op-de-pokkenepidemie-de-hele-stad-ging-toen-ook-in-lockdown